Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Waarom prefab badkamers in verpleeghuis Borgstede?


Auteur: Heiko Haasjes
, projectleider Woonzorg Nederland

Het nieuwe verpleeghuis Borgstede van zorginstelling Laurens in Barendrecht wordt gebouwd met prefab badkamers. De keuze voor prefab badkamers, ook blocks genoemd, is het directe gevolg van het identieke karakter van de badkamers voor 99 zorgappartementen in het verpleeghuis. Aangezien bij elk zorgappartement ook de pantry, technische kast en schachten grenzen aan de badkamer, kan er zelfs een groter block worden gemaakt.

Het block is meer dan een bouwkundig geheel. In het block zit ook de volledige drinkwaterinstallatie, de riolering en het handmatige, CO2- en RV-gestuurde ventilatiesysteem (CERA) van de woning. De badkamer is voorzien van vloerverwarming en de vloerverdeler van de vloerverwarming is zo in de technische kast aangebracht dat de rest van de vloerverwarming van de woning eenvoudig kan worden aangesloten. De technische kast is voorzien van een elektra verdeelkast waarop alle de installaties uit het block al zijn aangesloten. Deze verdeelkast is ook gereed voor de overige elektra-installaties in het appartement. De technische kast en de installaties bevinden zich binnen het subbrandcompartiment van het appartement en de kastdeur is daarom rook- en brandwerend.

Dorpelloze toegang
Een harde voorwaarde voor zorginstelling Laurens voor de prefab badkamer was de dorpelloze toegang van de badkamer. Hiervoor ligt de badkamervloer op afschot en is een slimme oplossing bedacht voor de hoogte van het afvoerputje. De dikte van de betonvloerplaat is 70 mm gelijk aan de anhydriet zwevende dekvloer.

Kwaliteitsborging
Het bouwen in een fabriek maakt dat de badkamers onder geconditioneerde omstandigheden met kwaliteitsborging worden gebouwd, waardoor de badkamers foutloos op de bouw komen. Dit reduceert de faalkosten en de kosten voor het doen van opnames en keuringen op de bouw. Voor de eindgebruiker is het mogelijk om de volledige badkamer te beoordelen voordat deze in productie gaat. De controle van de drinkwaterinstallatie op legionellarisico heeft dan ook al plaats gevonden.

De uitvoering
Op de bouwplaats leidt prefabricering tot minder onderaannemers en leveranciers, waardoor er minder coördinatie nodig is. Praktische problemen met bijvoorbeeld onderaannemers die niet komen opdagen of prijsstijgingen zijn niet meer aan de orde. Ook transport van materialen zoals keukens en sanitair is niet meer aanwezig. In de planning zorgen de blocks voor een versnelling in de afbouw. Een belangrijk punt is dat de productie in de fabriek bepalend is voor het bouwproces en daarmee kritisch voor de planning van het bouwproces.

CO2-reductie op de bouwplaats
Minder personeel op de bouw betekent ook minder werkverkeer naar de bouw. Dit draagt bij aan CO2-reductie van de bouw. Minder montage van bijvoorbeeld sanitair en keukens betekent ook minder verpakkingsmateriaal en minder afval.

Ga terug