Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

ABN AMRO-rapport over robotisering


De markt voor robots en aanverwante producten en diensten is in Nederland met 93 miljoen euro nog klein, maar staat op het punt hard te groeien. Dat heeft alles te maken met de kansen die robotisering biedt inzake de collectief gewenste productiviteitsgroei in de bouwsector. Deze groei is nodig om te voldoen aan de grote vraag naar woningen en verduurzaming van alle type gebouwen, zeker nu de sector kampt met grote personeelstekorten. Robotisering van de bouwsector zorgt ook voor verbeterde veiligheid en gezondheid van werknemers, lagere faalkosten en een duurzamere bouw. Dat is de conclusie van het ABN AMRO-rapport Bouwrobots winnen terrein.

De adoptie van drones en andere inspectierobots gaat vanwege de lage implementatiekosten en duidelijke meerwaarde het snelst. Bouwrobots zoals 3D-betonprinters, autonoom rijdend materieel en constructierobots op de bouwplaats winnen minder snel terrein. Dat heeft te maken met het feit dat de ontwikkeling van betreffende technieken zich nog in een vroeg stadium bevinden én met wettelijke (on)mogelijkheden voor het gebruik van het materieel.

In negen jaar van 93 naar 306 miljoen euro omzet

CEO’s en directeuren innovatie en industrialisatie van bouwondernemingen, robotproducenten, softwareontwikkelaars, leveranciers van dronediensten en onderzoekers uit het hoger onderwijs zien grote kansen voor robotisering als een belangrijke oplossing voor de vele uitdagingen van de bouwsector. Tot heden is de Nederlandse omzet in bouwrobots en aanverwante diensten zoals gezegd 93 miljoen euro. ABN AMRO schat in dat dit over negen jaar 306 miljoen euro is. Dit komt neer op een groei van 227 procent over diezelfde periode, ofwel 14,1 procent per jaar. Dit biedt kansen voor Nederlandse producenten van robots en dienstverleners van aanverwante diensten.

Kansen en knelpunten
Uit het rapport van ABN AMRO blijkt dat om te profiteren van deze kansen er nog wel enkele knelpunten moeten worden opgelost. Denk aan de financierbaarheid, verbetering van onderwijs en de verruiming van de wetgeving. Het verdienmodel van alle betrokken partijen versterkt volgens de bank aanzienlijk als robotproducenten, kenniscentra, softwareleveranciers, toeleveranciers en bouwers intensiever gaan samenwerken. Lees hier het volledige rapport.

In de volgende editie van onze nieuwsbrief (verschijningsdatum 8 maart) gaan we met Leontien de Waal, sectorbanker Bouw van ABN AMRO, in gesprek over de praktische kant van deze gegevens. Wat leren we van dit rapport? Welke stappen kunnen we zetten? Hoe kan de prefabmarkt optimaal gebruik maken deze trend? Wat is onze positie in het verdienmodel waar ABN AMRO naar verwijst?

Heeft u vragen die we aan haar kunnen stellen? Stel ze dan via contact@platformprefab.nl. 

Ga terug