Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

De best gelezen nieuwsbrief artikelen van 2022


Een van de best gelezen artikelen van 2022 was het item over Lofthome. In Nederland staan er inmiddels meer dan honderd: opvallende karakteristieke woningen van staal,  glas en hout. Met zadeldak, plat dak of als bungalow. Vanuit de vraag waarom geen woning met stalen spanten en gevels en daken van hoog geïsoleerde sandwichpanelen werd zo’n tien jaar geleden dit concept ontwikkeld. Een industriële, onderhoudsvriendelijke, snel te realiseren en energiezuinige woning die bewoners een optimale beleving van ruimte geeft. Het idee stond lijnrecht tegenover de traditionele en veelal langdurige bouw met beton en steen.

Lees hier het artikel over Lofthome terug. Een andere hardloper was het item over robotisering. Leontien de Waal, sectorbanker Bouw van ABN AMRO vertelt in dit artikel dat robotisering geen quick win is. “Het idee dat je een robot neerzet die conceptwoningen produceert en hiermee het antwoord hebt op de vraag uit de bouwsector is niet realistisch. Voordat je alle voordelen van robotisering kunt benutten, moeten er stappen worden genomen. Onder meer op het gebied van digitalisering en automatisering. Robotisering is bovendien niet iets wat je in je eentje doet. Er zijn softwarepartijen en automatiseerders voor nodig, maar ook mensen die snappen hoe een bouwproces in elkaar zit.”

Ook veelgelezen is het artikel over de houten woningen in het Hof van Duurzaamheid in Amersfoort-Noord. Treetrek bouwde de zeven urban villa’s in 2021 volledig volgens de CLT-methode. Uniek aan dit project: Crosslaminated Timber -kruislaags hout- is een zeer schone bouwstijl die bijdraagt aan circulariteit, maar weinig transportbewegingen nodig heeft en de CO2-uitstoot van het bouwproces flink reduceert.

In januari van vorig jaar vertelde Daniel Aw van Bureau Fraai enthousiast over zijn The Modular, een gebouw samengesteld uit één soort bouwsteen dat uit een begonnen binnen- en buitenblad en tussenliggende isolatie bestaat. Een artikel van een jaar oud, maar nog altijd actueel. Last but not least viel ook het artikel over goed grootstedelijk wonen in de smaak. Hoe realiseer je veel kwalitatieve huurwoningen in het sociaal- en middensegment in de stad Amsterdam? Dit was dé uitdaging voor de Architekten Cie. in dit project. Anders kijken naar het begrip ruimte, repetitie en écht mee kunnen denken over (bouw)methodes. Dat maakt Het Dok tot de ultieme showcase voor grootschalige efficiënte prefab woningbouw.

Ga terug