Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Goed grootstedelijk wonen haalbaar maken


Hoe realiseer je veel kwalitatieve huurwoningen in het sociaal- en middensegment in de stad Amsterdam? Dit was dé uitdaging voor de Architekten Cie. in dit project. Anders kijken naar het begrip ruimte, repetitie en écht mee kunnen denken over (bouw)methodes. Dat maakt Het Dok tot de ultieme showcase voor grootschalige efficiënte prefab woningbouw.

Toonbeeld zijn voor grootstedelijk wonen
Het project in opdracht van COD omvat een woninggebouw met een (commerciële) plint van 150 meter met daarop drie torens tot 74 meter hoog. Het complex bevat 314 vrije sector huurwoningen en 135 sociale huurwoningen. Het Dok markeert de toegang van de werf vanuit Noord. Hier komen het hoogstedelijke en havenstedelijke karakter van de NDSM samen. Het vormt een gestapelde stad in een stad door het verschuiven van volumes, stapeling van drie verschillende gevelrasters en de bakstenen gevels in combinatie met betonrasters. Qua typologie refereert het aan havenloodsen met gestapelde containers.

Anders kijken naar het begrip ruimte
Met een compacte doch ruimtelijke indeling realiseert Architecten Cie. veel kwalitatieve woningen in het sociaal- en middensegment en vullen ze het begrip ruimte letterlijk anders in. Ruimtebeleving en veel licht in de woningen worden bereikt door de integratie van grote ramen in het ontwerp. Ramen die vanaf de vloer helemaal tot aan het plafond lopen. Bovendien hebben Het Dok, de omringende woonblokken en de NDSM veel (semi) publieke functies. Hierdoor overstijgt begrip ruimte als het ware het eigen woonblok. Het Dok is daarom dé uitgelezen plek voor compacte woningen.

Open-minded setting creëren
In Het Dok zijn twee daktuinen voor bewoners om te relaxen, spelen, sporten en feesten. Deze groene huiskamers vormen een natuurlijke oase in de rauwe, stoere omgeving. De levendige plint gaat in de toekomst naadloos over in de bruisende omgeving met volop ruimte voor cultuur, dance events, shopping, kunst en muziek.

Verrassend ontwerpen met prefab als uitgangspunt
Op deze plek in Amsterdam is een enorme vraag naar woningen. Met prefab kan hier snel in worden voorzien. Daarom is Het Dok zo ontworpen dat het compleet (gevel en draagstructuur) in een prefab systeem gebouwd kan worden. Dit is bereikt door de unieke heldere structuur en hoge mate van repetitie in het ontwerp. De onderliggende structuur van alle drie te torens is gelijk. Toch levert dit prefab gebouw, door een slim ontwerp en het effect van stapeling, een dynamisch beeld op.

Esthetische kwaliteit betaalbaar maken
Prefab bouwen biedt op deze locatie meer voordelen. Omdat bouwen sneller mogelijk is, is er minder overlast voor de buurt in de toch al drukke stad en minder afval. Bovendien kan het project op de kleine bouwlocatie in Amsterdam gerealiseerd worden. En omdat prefab door de bouwsnelheid relatief goedkoop is, was er voor de gevels, begane grond en entreehallen veel ruimte voor materialiteit en kwaliteit. Dit grote woningbouwproject bewijst de kracht van een doordacht ontwerp in combinatie met prefab bouwen.

Ga terug