Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Ministerie I&W: Terugsluis Vrachtwagenheffing vanaf 2026, wat zou jij doen met 250 miljoen?

 • Door:
  Marijn Roks & Laura Schat, Ministerie I&W
 • Datum:
  donderdag 13 oktober 2022
 • Tijd:
  12:45 - 13:15
 • Locatie:
  Praktijktheater Mobiliteit

 • Terugsluis Vrachtwagenheffing vanaf 2026, wat zou jij doen met 250 miljoen?

  Inleiding: In 2026 zal Nederland een vrachtwagenheffing introduceren. Met de invoering van de vrachtwagenheffing gaan binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens per gereden kilometer betalen voor het gebruik van de weg. De netto-opbrengst uit de vrachtwagenheffing zal in overleg met de vervoerssector worden teruggesluisd van de vervoerssector voor innovatie en verduurzaming. Dat gaat naar schatting om een bedrag van 250 miljoen per jaar. 

  Samen met de vervoerspartijen heeft IenW de volgende verduurzamings- en innovatieopgave geformuleerd: de versnelde transitie naar emissieloos wegtransport, in de vorm van:

  1. het stimuleren van batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagens
  2. het (tijdelijk) gebruikmaken van hernieuwbare brandstoffen, en 
  3. het optimaliseren van de logistieke ketens, dat bijdraagt aan een vermindering van het aantal gereden voertuigkilometers. 

  De komende tijd worden deze bestedingsrichtingen uitgewerkt in een concreet maatregelenpakket. Waar zou dat volgens u uit moeten bestaan? Wil u een forse korting voor emissieloze vrachtwagens voor de vrachtwagenheffing? Of investeert u dit geld liever in laadinfrastructuur bijvoorbeeld door de aanlag van een netwerk van Electric Road Systems in Nederland? Of heeft u zelf nog een geweldige oplossing? Alles mag! En daarover gaan we graag in gesprek met u!

  Sprekers: 
  Marijn Roks, Beleidsmedewerker duurzaamheid terugsluis vrachtwagenheffing bij Ministerie IenW
  Laura Schat Beleidsmedewerker duurzaamheid terugsluis vrachtwagenheffing bij Ministerie IenW

   

 • Sprekers/Partners