Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Flexibiliseren

 • Door:
  o.a. Jan Keenan, Eneco en Vincent Erwig, Vattenfall o.l.v Stijn Schlatmann, BlueTerra
 • Datum:
  dinsdag 11 oktober 2022
 • Tijd:
  14:00 - 15:30
 • Locatie:
  Podium Industrie

 • Inleiding: 
  Flexibiliseren is het anticiperen op de extreme dynamiek in energie- en emissiekosten. Net als de marktprijs van aardgas is de elektriciteitsprijs sterk gestegen. Er is echter 1 groot verschil, de prijs van elektriciteit varieert sterk van uur tot uur, afhankelijk van de productie op het landelijke elektriciteitsnet met zon en wind. Daarvan kunnen bedrijven gebruik maken om hun elektriciteitskosten te verlagen. Een flexibele afname en/of flexibele productie zijn daarbij het toverwoord. Daar zijn mogelijkheden voor in het productieproces, bij de stoomproductie of met een E-boiler. 

  Moderator: Stijn Schlatmann, BlueTerra

  Case 1: Codewoord Flex
  Stijn Schlatmann schetst de ontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt en geeft vervolgens een kort overzicht van de mogelijkheden van flexibele afname en productie. Door Stijn Schlatmann, BlueTerra.

  • Hoe kan een industrieel bedrijf anticiperen op extreme dynamiek in energie- en emissiekosten? 
  • Wat kan hij doen?
  • Welke kosten komen op hem af?

  Case 2: Gouden flexcombi in de praktijk. Door Jan Keenan, Eneco. 

  Aan de hand van een zeer actueel en innovatief praktijkvoorbeeld op commerciële schaal neemt Jan Keenan (Eneco) u mee in de economische en technische mogelijkheden om uw hoge temperatuur warmtevraag te verduurzamen en kosten te reduceren. Dit is de eerste publieke presentatie van dit innovatieve Power-2-Heat project.  

  Case 3: Flexibilisering bij Vattenfall. Door Vincent Erwig, Vattenfall

  De Flexibiliteittransitie; Vattenfall zet in op de transitie van conventionele flexibiliteit naar een gediversifieerd flex portfolio van grootschalige assets.

  De flexibiliteit van Wind, Zon, Energie Opslag, VPP s, Electrolyzers, Eboiler en andere industriële flexibele vraag zullen aankomende jaren naast de conventionele flexibele productie centrales nodig zijn om het stroom energiesysteem stabiel en betrouwbaar te houden.

 • Sprekers/Partners

  Stijn Schlatmann

  BlueTerra
  Stijn Schlatmann

  Vincent Erwig

  Vattenfall