Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Energielabel C verplichting voor kantoren: 5 stappen richting label C (i.s.m. Kader) | vandaag nog starten met een resultaatgerichte aanpak

 • Door:
  Arjan Bertelink, o.l.v. Karin de Ferrante
 • Datum:
  donderdag 13 oktober 2022
 • Tijd:
  10:30 - 11:00
 • Locatie:
  Podium Energie
 • Energielabel C verplichting voor kantoren: 5 stappen richting label C (i.s.m. Kader)
  Vandaag nog starten met een resultaatgerichte aanpak

  Inleiding: Zo n dertig procent van de kantoren voldoet niet aan energielabelplicht. Vanaf 1 januari 2023 is voor kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C verplicht. Eigenaren van panden die daar niet aan voldoen riskeren dwangsommen of in het uiterste geval sluiting. Veel vastgoedeigenaren moeten hun pand nog laten labelen. 

  Hiermee gewacht tot het laatste moment? Dat laatste moment is nu aangebroken! 

  Voor 27 procent van de kantoorruimte die in gebruik is door de eigenaar zelf moet nog een energielabel komen, 11 procent heeft energielabel D of lager.

  Gaat het om een gebouw dat eigendom is van een maatschappelijk instelling (denk aan onderwijs, zorg, cultuur? Dan biedt die Dumava-subsidie uitkomst. Je kunt subsidie krijgen voor energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen.

  Bij particuliere investeerders scoort zeker 16 procent van de vierkante meters kantoorruimte niet hoger dan energielabel D, en heeft 15 procent nog geen label. Ook bij de (lagere) overheid voldoet ruim een kwart van het vastgoed nog niet aan de in januari geldende norm. Institutionele beleggers hebben hun zaken het beste op orde. Slechts 3 procent van de panden heeft een te laag energielabel, 7 procent moet nog worden gekeurd.

  Door tekorten aan bouwmaterialen, apparaten en personeel, is het niet altijd gezegd dat verduurzamen op tijd gaat lukken.

  Nu starten? We laten zien hoe dat moet! 

  Moderator: Karin de Ferrante, Kader

  Spreker: Arjan Bertelink, energieadviseur en expert Energielabel C-verplichting, SGS Search

   

   

   

 • Sprekers/Partners