Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Slim en efficiënt prefab bouwen met Cascoplus


Cascoplus staat voor complete ruwbouw dat geheel op maat wordt geprefabriceerd. Dit unieke concept van Bouwcenter Nelemans is ontwikkeld om aannemers te ontlasten en snel en efficiënt te bouwen. De oplossing bestaat uit prefab funderingen, wanden, vloeren en daken. Bouwcenter Nelemans verzorgt de coördinatie en advisering tijdens alle fases, van offerte tot werkvoorbereiding en realisatie. Bovendien worden alle prefab materialen op de bouwplaats geleverd en kan ook de montage van het casco worden verzorgd. Om de bouwsnelheid in de volgende fase hoog te houden, biedt Cascoplus bovendien aanvullende elementen aan om het casco zo snel mogelijk wind- en waterdicht te maken. Denk hierbij aan dakpannen, kant-en-klare dakgoten en raam- en deurkozijnen.

Bouwmethode
Dat het concept goed door de markt wordt ontvangen, onderschrijft Herwin van Veltom projectleider bij Bouwbedrijf Gelens, met zijn verhaal: “Voor een project van zes appartementen op de Markt van Etten-Leur kozen wij voor een geprefabriceerde kap van Cascoplus. Hoewel wij als bedrijf bekend staan om onze traditionele manier van bouwen, zien wij steeds vaker de voordelen van prefab. Met name vanwege de bouwsnelheid op locatie. Je bent gewoon heel snel dicht en je houdt de gang erin.” Door diverse dakkapellen, verschillen in detaillering en materiaalkeuzes was het zowel in de voorbereiding als uitvoering een traject met extra aandacht. Ook de bouwlocatie met zijn beperkte logistieke bereikbaarheid zorgde tijdens de montage voor een uitdaging welke met behulp van de uitvoerder van Gelens goed en vlot is verlopen. Collega’s van Herwin konden tijdens de montage door met overige werkzaamheden. Én laat hij weten: “Op regenachtige dagen lig je er al snel uren uit, dan ben je blij met een kap die binnen één dag gemonteerd is.”

Voortraject 
Om alles naadloos op elkaar aan te sluiten, is voorbereiding bij prefab extra belangrijk. Na ontvangst van de meest actuele tekeningen start het tekentraject waarbij het fijn is dat de controlerondes accuraat en snel verlopen zodat de gewenste levertijd gehaald kan worden. “De voorbereiding van prefab vergt tijd en op het moment is de tijd aan de voorkant schaars. Met andere woorden: aannemers moeten sneller handelen om de planning te halen, want opdrachtgevers willen zo snel mogelijk hun gebouw in gebruik nemen.”

Gouden regel
In zijn overweging tussen prefab of traditioneel, rekende Herwin in werkdagen. Het voordeel van prefab is dat ruwbouw binnen een dag staat tegen gemiddeld een week op de traditionele manier. Projectleider Herwin laat weten dat er een gouden regel geldt in de bouw: “In de ruwbouw kun je tijd winnen, in de afbouw gaat dat niet. Hoe sneller je de ruwbouw gerealiseerd krijgt, hoe meer kans van slagen je hebt om de geplande opleverdatum te halen.” Volgens hem is het ook van belang om snel weersonafhankelijk te worden. Tijdens de ruwbouw kan het regenen, vriezen en soms sneeuwen waardoor men niet door kan. “Elke dag die je daarin kunt winnen, is meegenomen.”

Klik hier voor meer informatie over Cascoplus.

Bezoek Cascoplus tijdens vakbeurs en kennisplatform PREFAB op stand 1.E022.

Ga terug