Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Prefab, duurzaam en energieneutraal


Ipse de Bruggen, zorgorganisatie voor mensen met een (lichte) verstandelijke of meervoudige beperking, is één van de grootste zorgverleners in Zuid-Holland. Als onderdeel van haar vastgoedverduurzamings- en vitaliseringsprogramma bouwt Roosdom Tijhuis tachtig nieuwe zorgstudio’s op landgoed Ursula in Nieuwveen.

Op dit 40 hectare grote landgoed, in het centrum van Nieuwveen, wonen 450 mensen met een verstandelijke beperking. Ipse de Bruggen wil haar cliënten passende, eigentijdse huisvesting bieden. En haar medewerkers een professionele, fijne werkomgeving. In dit kader werd voor de periode 2020-2029 een substantieel investeringsprogramma opgesteld voor organisatiebrede nieuwbouw, renovatie en verduurzaming. “De woonwensen veranderen, we krijgen steeds meer cliënten die intensieve begeleiding nodig hebben en sommige van onze woonlocaties zijn onderhoudstechnisch aan vervanging toe. Met ons programma verlichten we deze druk op ons vastgoed,” vertelt Dirck-Jan Vermaas, Projectmanager Vastgoed van Ipse de Bruggen.

Overstap naar prefab
Op landgoed Ursula maakt een aantal verouderde facilitaire gebouwen plaats voor twee nieuwe gebouwen met elk veertig wooneenheden. Op basis van het Voorlopig Ontwerp van KOW Architecten werd de uitvraag neergelegd bij een aantal bekende aanbieders van prefab modulair bouwen. “We willen afstappen van de traditionele bouwmethodieken. Conceptuele prefab bouw biedt voordelen op het gebied van duurzaamheid, prijszekerheid en bouwfysische eigenschappen. Roosdom Tijhuis was de enige partij die onze voorbeeldplattegronden één op één kon overnemen, zonder al te veel concessies aan de plattegronden of de uitstraling.” Ook het materiaalgebruik was een argument: “Bij verstandelijk beperkte cliënten kan molestachtig gedrag voorkomen. In modulaire bouw worden vaak stijl- en regelwerkachtige systeemwanden toegepast. De prefab betonwanden van Roosdom Tijhuis hebben in dat opzicht een pré.”

In bouwteam van VO naar DO
De uitstraling van de nieuwbouw sluit aan bij die van het vriendelijk groene Nieuwveen: “We kunnen hier welstandsvrij bouwen, maar we willen natuurlijk wel dat het er goed uitziet. De omzetting van het Voorlopig Ontwerp naar het Definitief Ontwerp vond plaats in een soort bouwteam. Roosdom Tijhuis is erin geslaagd om ook de balkons en de gecombineerde houten en stenen gevels van het ontwerp op te nemen in de prefab uitwerking. Daar zijn we in goed overleg samen heel mooi uitgekomen.”    

Energieneutraal gebouw
Ipse de Bruggen neemt haar verantwoordelijkheid in de energietransitie serieus. Hiertoe  ondertekende ze onder meer de Green Deal Duurzame Zorg. De doelen: 49 procent CO2-reductie in 2030, nagenoeg CO2-neutraal in 2050. “We realiseren hier onze eerste volledig energieneutrale verblijfsaccommodatie. Met warmtepompen, zonnepanelen en de duurzame en bouwfysische voordelen van prefab. Mijn punt van zorg als opdrachtgever zit vooral in de installatietechniek: hoe borg je dat de E en W installaties integraal en zorgvuldig in het project worden meegenomen. Zonder dat je wordt ingehaald door de ontwikkelingen in de techniek en op de installatiemarkt. Roosdom Tijhuis is daar goed mee bezig. Dat is echt een hele zorg minder voor ons.”  

Tijdens PREFAB zal er op dinsdag 11 oktober van 13.00 tot 15.00 uur een symposium zijn over Maatschappelijk vastgoed; prefab en modulair bouwen is de oplossing. Direct aanmelden voor deze sessie kan hier.

Ga terug