Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Officiële opening slimme huizenfabriek Plegt-Vos


Donderdag 2 juni was de officiële opening van de Slimme Huizenfabriek van Plegt-Vos in Almelo. Dit is de eerste en enige volledig gerobotiseerde fabriek voor de productie van kant-en-klare, duurzame woningen en woningcomponenten. Met de fabriek wordt sneller, efficiënter en duurzamer bouwen mogelijk gemaakt.

De fabriek is gebouwd op een kavel van circa tien hectare op het Bedrijvenpark Twente in Almelo. De eerste hal start met een productiecapaciteit van dertig woningen per week. De komende jaren worden vier andere hallen in fases toegevoegd waardoor deze capaciteit steeds verder uitbreidt.

Nederland zit fors in de problemen

Nederland heeft te maken met drie grote problemen in de nieuwbouw:

  • Bouwprojecten worden steeds onbetaalbaarder, met name door de toegenomen complexiteit van het ketenmanagement en de duurzaamheidseisen.
  • Een toenemend gebrek aan gespecialiseerde arbeidskrachten met als gevolg een lagere kwaliteit en langere oplevertijden.
  • Een fors oplopend woningtekort.

Volgens Theo Opdam, algemeen directeur bij Plegt-Vos, is het daarom tijd om radicaal anders te kijken naar de manier waarop de bouw georganiseerd wordt en hier hypermoderne technologie voor in te zetten. Door componenten vooraf gerobotiseerd te produceren en op de bouwplaats razendsnel in elkaar te zetten, wordt het mogelijk om betaalbaarder, beter en duurzamer te bouwen zonder aan variatie in te boeten. Plegt-Vos heeft al ervaring met het produceren van woningcomponenten in haar fabriek in Langeveen.

Het antwoord: een gerobotiseerde fabriek die kant-en-klaar woningen en componenten levert

Met de hypermoderne gerobotiseerde fabriek heeft Plegt-Vos een antwoord op de groeiende behoefte aan betaalbaar wonen in Nederland. Theo Opdam: “In onze fabriek integreren we vrijwel de gehele bouwketen en we kunnen deze daardoor veel slimmer en efficiënter inrichten. Dat zorgt voor snelheid, zekerheid en kwaliteit. Extra voordeel van deze manier van produceren is dat de woningen op veel duurzamere wijze geproduceerd worden. We besparen ca. 35% CO2-uitstoot op de productie van een woning en reduceren de hoeveelheid afval tot wel 95%. Omdat er veel intelligentie in het proces zit, zijn we ook in staat om veel variatie aan te brengen in de woningen. Nu al kunnen alle gangbare verschijningsvormen, architectuurstijlen en plattegronden gewoon vanuit de fabriek geproduceerd worden en elke dag verleggen we de grenzen van wat hierin mogelijk is.”

Nieuwbouw en verduurzaming

De fabriek produceert naast kant-en-klare woningen en woningcomponenten voor grondgebonden woningen en appartementsgebouwen ook standaard renovatie- en verduurzamingsoplossingen voor bestaande bouw. Dit betreft volledige woningen tot woningdelen zoals gevels, daken, binnenwanden en complete badkamers. Alles wordt compleet en kant-en-klaar geleverd vanuit de fabriek. Doordat het gehele bouwproces in de fabriek wordt geïntegreerd, kan op de bouwlocatie de woning in slechts enkele dagen tijd afgemonteerd worden.

Ga terug