Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Modulaire bouw zet nieuwe standaard in Den Haag

Project: Waldorp Four


Foto: Paul de Ruiter Architects

Met project Waldorp Four zet men in Den Haag een belangrijke stap in de strijd tegen het nijpender wordende woningtekort. Het project met 1.171 woningen -waarvan 560 zijn bestemd voor middeninkomens, 399 voor studenten en 212 ten behoeve zijn van sociale huur- is gezien de schaal in dit binnenstedelijke gebied uniek. De sleutelrol? Die is weggelegd voor modulaire bouw.

De kracht van modulair bouwen
Ursem Modulaire Bouwsystemen, een dochteronderneming van Ballast Nedam en Heddes Bouw & Ontwikkeling, is als partner van Team Modulair (bestaande uit bouwer Heddes, producent Ursem en installateur Schouten Techniek) verantwoordelijk voor het modulaire gedeelte van het project. Volgens Richard Ooms, hoofd bedrijfsbureau bij Ursem, biedt modulaire bouw ongekende voordelen, zeker voor een binnenstedelijk project zoals Waldorp Four: "Het bijzondere aan dit project is dat we op een kleine, compacte bouwlocatie in een doorlooptijd van slechts drie jaar een enorm wooncomplex realiseren. De doorlooptijd is zeker twee jaar korter dan deze bij traditionele bouw zou zijn."

Ursem is nauw betrokken bij het ontwerp en de uitvoering van de woningen. De modules worden in de eigen fabriek samengesteld. Zij krijgen een betonnen casco, prefab betonnen penanten, hsb-elementen en volledig afgewerkte badkamers, toiletten, keukens en techniekruimtes. Indien gewenst worden de woningen ook met vloerbedekking en plinten uitgerust. "Wat de klant vraagt, leveren wij. Alles wordt tot in detail voorbereid in de fabriek, zodat er op locatie heel snel kan worden gebouwd. Daar is het een kwestie van de modules en de techniek koppelen en de woningen brandwerend en isolerend afwerken."

Modulaire woontorens: efficiëntie en duurzaamheid
Het project in Den Haag bestaat -zoals de naam al doet vermoeden- uit vier torens. Ursem trekt per twee torens tegelijk op. De eerste twee bouwlagen worden vanwege de noodzakelijke fundering en commerciële plint traditioneel gerealiseerd. Vanaf deze laag neemt Ursem het over. De prefab betonnen kern, die wordt geproduceerd door Heddes, vormt de stabiele ruggengraat van elke toren. Hierin zijn het trappenhuis, de lift en de technische voorzieningen opgenomen. Dankzij dit systeem kan Ursem met hun IDB-modules (interne draagconstructie beton) woontorens tot 70 meter hoog bouwen, gelijk aan twintig prefab lagen.

Een ambitieus en strak tijdschema
Eind 2025 start Ursem met de productie van de woningen die in grootte variëren van een tot vier modules. Op dit moment is er een productiecapaciteit van zes modules per dag, het bedrijf verwacht dit uit te bouwen naar acht modules per etmaal. Met 222 productiedagen per jaar zal de fabriek van Ursem meer dan een jaar lang op volle toeren draaien voor de productie van de ruim 1700 modules ten behoeve van de vier woontorens van Waldorp. In april 2025 start men op de bouwplaats met de realisatie van de plint en de eerste twee woonlagen. Begin 2026 start Heddes met het plaatsen van de eerste modules. "Met acht modules per dag bouwen we sneller dan ooit. Dit vraagt om een strakke planning en nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen. De korte doorlooptijd en hoge mate van voorbereiding maken modulair bouwen bij uitstek geschikt voor projecten zoals Waldorp Four," benadrukt Ooms.

Innovatie in woningbouw
Waldorp Four laat zien hoe modulaire bouw een antwoord kan bieden op complexe binnenstedelijke uitdagingen. Het project combineert snelheid, duurzaamheid en efficiëntie en biedt een schaalbare oplossing voor het groeiende woningtekort. Voor Den Haag is dit een belangrijke mijlpaal, maar ook voor de modulaire bouwsector zet dit project een nieuwe standaard. "Modulaire bouw is de toekomst," besluit Ooms. "Met projecten zoals Waldorp Four bewijzen we dat betaalbaar en duurzaam bouwen hand in hand kunnen gaan, zonder concessies aan kwaliteit of wooncomfort."

Ga terug