Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Invoering Wkb opnieuw uitgesteld


In het ontwerp-Koninklijk Besluit dat minister De Jonge heeft aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer is 1 januari 2024 als de nieuwe inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet opgenomen. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zal gelijktijdig met de Omgevingswet in werking treden.

Het verwachte effect van de Wkb op de (gestandaardiseerde) bouw is groot. De sleutel tot snel en hoogwaardig bouwen komt te liggen bij standaardisatie vanaf het ontwerp. Een voordeel voor conceptueel bouwen, prefabricage en industrialisatie dus, zeker ten opzichte van traditioneel bouwen; zowel in nieuwbouw als renovatie. Vanuit de kwaliteitsborging, maar ook vanuit certificering. Lees hier meer over het besluit.

Wkb adviseur Casper Busschbach zegt hierover: “Geconditioneerde realisatie zoals met prefabricage zorgt voor een meer gestructureerde mogelijkheid om de kwaliteit te controleren, dan traditioneel bouwen met een grillige planning waar je de kans loopt controle momenten voor de kwaliteitsborger te missen.”

Mede Wkb-kenner Jack van Hoof: “Gecertificeerde producten en processen hoeven onder de Wkb niet door een kwaliteitsborger gecontroleerd te worden, waardoor prefab bouwers veel tijd en geld kunnen besparen.”

Ga terug