Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Industriële woningbouw groeit door


Marjet Rutten, ambassadeur van PREFAB, publiceert jaarlijks een actuele lijst van het aantal industrieel opgeleverde woningen in Nederland. De definitie die Marjet daarbij hanteert is binnen 10 dagen wind en waterdicht en binnen 50 dagen afgebouwd. Van circa 4.600 wooneenheden in 2018 groeit de afzet naar eigen inschatting van de bouwers naar 10.764 wooneenheden in 2022. En leveren de semi-industriële bouwers die opgenomen zijn in een aparte lijst 9.481 woningen in 2022.

Marjet Rutten “Al jarenlang presenteer ik ieder jaar een overzicht van het aantal woningen dat min of meer uit de fabriek komt. Maar wanneer komt een woning uit de fabriek? Als hij helemaal door robots wordt gemaakt? In dat geval is het aardig veilig om te zeggen nul woningen in Nederland uit de fabriek komen. Want alle woningfabrieken in Nederland kennen nog wel het een en ander aan handwerk in de fabriek…”


Foto: fabriek Hodes Huisvesting

“De meeste fabrieken zijn eerder overdekte bouwplaatsen met wat hulpmachines dan geavanceerde gerobotiseerde productielijnen. De laatste jaren zie je daar verandering in komen en worden de fabrieken in de bouw steeds geavanceerder. Denk aan fabrieken zoals die van RC-panels en Gevelklaar.”


Foto: Wonen Limburg

“Naast de toenemende professionalisering zie je ook dat het aantal aanbieders als paddenstoelen uit de grond schiet. In mijn lijstje in 2018 had ik nog een overzichtelijke 18 serieuze aanbieders en 9 kleintjes. Dit jaar telt mijn exceldocument er 130! Een aantal daarvan bestaan al langer maar kreeg ik pas later op de radar. Toch is het veilig te stellen dat het aantal aanbieders nog altijd flink groeiend is.”

Lees hier het gehele artikel.

Ga terug