Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Gelderland zet in op prefab en circulaire woningbouw


Provincie Gelderland wil de woningbouw versnellen en verduurzamen. Met steun van de provincie maken zeven Gelderse bouwbedrijven een omslag naar prefab woningbouw. Waarbij ze zoveel mogelijk circulaire en biobased materialen gebruiken.

Met de tenderregeling Natuurlijk Sneller Bouwen zet provincie Gelderland hier € 1 miljoen voor in. Peter Kerris, gedeputeerde wonen: "De woningnood in Gelderland is hoog. Er moeten 100.000 woningen worden bijgebouwd. Fabrieksbouw versnelt de woningbouw, maakt woningen betaalbaar en zorgt ervoor dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen."

Natuurlijk Sneller Bouwen

Gelderland kent veel (toeleverende) bouwbedrijven. Met de tenderregeling Natuurlijk Sneller Bouwen helpt de provincie bouwbedrijven hun productieproces te versnellen en te verduurzamen. Deze regeling draagt ook bij aan het terugdringen van het arbeidstekort in de bouw. Door de digitalisering van productieprocessen zijn er minder of andere mensen nodig voor de woningbouw.

Van Prefab tot Houtbouw

De zeven winnaars van de tenderregeling Natuurlijk Sneller Bouwen zijn:

  • Eco Plus Casco uit Nijmegen (biobased woningbouw)
  • Heko Spanten uit Ede (opschaling modulaire bouw)
  • Draisma Bouw uit Apeldoorn (duurzame houtbouw)
  • De Prefab Fabriek uit Culemborg (fabrieksbouw)
  • Strematek Houtskeletbouw uit Vuren (houtskeletbouw)
  • Heijnen Bouwgroep uit Aalten (naar bouwindustrie 4.0)
  • De Vree en Sliepen uit Tiel (opzet prefab productielijn)

De inzendingen zijn beoordeeld door een team van experts uit het werkveld. De zeven bouwbedrijven scoorden de meeste punten op criteria zoals de bouwtijd van een woning, het aantal woningen dat wordt gerealiseerd, het verminderen van het gebruik van grondstoffen en hergebruik van materialen. Zij ontvangen een subsidie van € 100.000 tot € 200.000 voor de uitvoering van hun project.

De woningbouw versnellen

Door de omslag naar fabrieksbouw kunnen de winnende bouwbedrijven komende 8 jaar 6500 extra woningen bouwen. De doorlooptijd van de bouwproductie wordt ingekort en bij een aantal bouwbedrijven zelfs gehalveerd. Meer dan 85% van de bouwmaterialen wordt hergebruikt in het productieproces.

Sneller, schoner en circulair

Helga Witjes, gedeputeerde economie: "Met deze tender laten we zien dat bouwbedrijven niet alleen sneller kunnen bouwen, maar juist óók circulair. En dat is winst voor woningzoekenden, de bouwbedrijven en onze leefomgeving. Want door prefab te combineren met duurzaamheid gaat het sneller, schoner en circulair!"

Ga terug