Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

De bouw vooruit: plannen vanuit het 3D-model


Elecosoft is leverancier van planningssoftware Powerproject, een programma dat door 90% van de Nederlandse bouwbedrijven voor hun projectmanagement wordt gebruikt. De vele opties, modules en mogelijkheden zorgen voor een goede ondersteuning van iedere bouwer, groot en klein. Toen 4D in opkomst kwam, besloot Elecosoft tot de ontwikkeling van een BIM-module waarmee het 3D-model direct aan de planning kon worden gekoppeld. Dé oplossing voor het optimaliseren van het planproces.

BIM-specialist Marco van Kemenade vertelt: “Planning is in de bouw nog steeds een ondergeschoven kindje. Het is ook niet gemakkelijk. Wanneer door het weer of een late levering bepaalde doelen niet worden behaald, heeft dit mogelijk gevolgen voor vervolghandelingen in het proces. Wanneer je dit niet vastlegt, gaat het op enig moment mis. Ja, dat geldt ook voor prefabbouw. Hier is de volgorde van aanleveren ontzettend belangrijk. Powerproject is de enige software die meerdere taken achter elkaar op de regel toestaat. Dat betekent dat we een project -neem een rijwoning- helemaal kunnen uitplannen en de volgorde oneindig vaak kunnen kopiëren. Door met kleurcoderingen de verschillende fases aan te duiden, wordt een planning heel overzichtelijk.”

Standaardisatie

De specialisten van Elecosoft uit Ede zijn momenteel volop bezig met het creëren van standaardisatie in de bouw. “Wij willen de planning naar een hoger niveau brengen. Werkzaamheden -zeker in prefabprojecten- zijn vaak repeterend. Je begint bij de fundering en eindigt bij het dak. Of het bouwwerk nu tien of twintig verdiepingen hoog is en of het nu tien of twintig rijwoningen betreft. De handelingen zijn veelal hetzelfde en hiermee dus goed te standaardiseren. De prefabbranche wordt mede gekenmerkt door goede 3D-modellen met NL/SfB- en STABU-coderingen. Informatie waar we mee vooruit kunnen. Dankzij inzicht in de locatie en het type materiaal kun je optimaal plannen en bouwstromen perfectioneren.”

Voortgangsbewaking

“Een groot voordeel van het 4D-model is de heldere communicatiemogelijkheid naar de opdrachtgever en onderaannemers. De bouwvolgorde an sich wordt niet alleen duidelijker, deze kan ook in een video worden opgebouwd en weergegeven. Elke afwijking wordt inzichtelijk, waarmee de voortgangsbewaking eenvoudig en overzichtelijk wordt.”

Wilt u meer informatie over Elecosoft en haar software? Bezoek de website en download een gratis trial. Daarnaast kun je Marco en zijn collega’s ontmoeten op 11 tot en met 13 oktober 2022 op stand 1.F021 op de vakbeurs PREFAB.

Ga terug