Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

BIM als basis voor de productie van prefabelementen


Er wordt massaal geïnvesteerd in het fabrieksmatig produceren van elementen die op de bouw alleen nog maar geassembleerd hoeven te worden. Deze elementen worden door de architect in het BIM-model (Building information Management) geplaatst en door betreffende fabrikant in de productievoorbereiding van alle relevante informatie voorzien. So far, so good.
Henk Jan Nieuwenhuis van BIM4Production vertelt hoe de software van zijn platform deze bedrijven vervolgens op basis van deze gegevens helpt bij het efficiënt beheren van hun planning, productie en logistiek.

Optimalisatie planning, productie en logistiek
De software van BIM4Production maakt de BIM-modellen van doorlopende projecten inzichtelijk en vertaalt deze op intelligente wijze naar de productiebehoefte van de fabrikant. BIM4Production levert de data op die wijze aan dat de machines, robots én mensen in de fabriek precies weten wat, hoe en wanneer ze het moeten maken. Daarnaast kunnen fabrikanten ervoor kiezen de software de meest ideale prefab volgorde te laten bepalen. Last but not least zorgt BIM4Production voor een slimme logistiek. Met andere woorden: er gaan geen halflege vrachtwagens de deur uit en ruimte reserveren voor opslag van elementen wordt geminimaliseerd.

Onze droom
“Dat wat wij een slimme huizenfabriek noemen bestaat eigenlijk nog steeds uit een aantal fabrieken, want geen enkele producent maakt elk element zelf. Het is onze droom om al die fabrieken op elkaar aan te sluiten. Heb jij als wandenleverancier op een bepaalde datum een prefab elektrabundel met stekkerdozen nodig? Door alle bij ons aangesloten partijen via het platform aan elkaar te koppelen -wat voor ons technisch gezien een koud kunstje is, omdat we alle elementen kennen en specificeren- kunnen we het proces optimaliseren. Zo worden slimme huizenfabrieken pas écht slim. Datamodeltechnisch kunnen we deze droom vandaag verwezenlijken en we zijn al met klanten in gesprek hoe we dit in hun processen kunnen integreren.”

Stap één
De droom van Henk Jan en de zijnen begint als elke grote droom met het zetten van de eerste stap. “Wij helpen partijen in het vertalen van BIM richting de eigen productie. De software dicht hiermee het gat tussen 3D BIM-modellen en geautomatiseerde prefabproductie en maakt de weg vrij voor de beoogde connectie tussen alle prefab-producenten ter wereld.” Profity is sinds 2003 actief in de industriële bouwsector. Het nieuw ontwikkelde BIM4Production begon in 2020 als platform voor de betonindustrie, maar is inmiddels letterlijk van alle markten thuis. “We zijn in staat om elke willekeurige fabrikant van prefab elementen te helpen met het maken van de vertaling van het BIM-model naar het unieke element om de productieflow aan te sturen en te optimaliseren.”

De Elementen App
Op 12 oktober lanceert BIM4Production haar nieuwste product: de Elementen App. Dankzij deze app maken papieren werktekeningen plaats voor de digitale variant. De voordelen? De Elementen App is altijd up-to-date, overal inzichtelijk en stelt fabrikanten in staat op elk moment in het proces de kwaliteit te toetsen. “Met de Elementen App van BIM4Production ben je ook klaar voor de Wet Kwaliteitsborging. Onze app toont je namelijk digitaal alle losse productie-elementen van een project, denk aan wanden, vloeren, staalelementen of elektra-bundels. Deze worden in productie, bij transport en bij assemblage via kwaliteitsvragen voorzien van een kwaliteitslogboek. Je kunt via de app zelfs voor elk uniek element foto’s en kwaliteitsnotities per kwaliteitsvraag vastleggen en opslaan, zodat er een compleet Wkb-logboek ontstaat.”

Wilt u meer informatie over BIM4Production? Bezoek de website en ontmoet Henk Jan en zijn team van 11 tot en met 13 oktober 2022 op stand 1.D060 op Vakbeurs PREFAB.

Ga terug