Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Atelier de l’Avenir, circulair en evolutief bouwen met prefab elementen


In deze Belgische sociale onderneming met meer dan 140 medewerkers - waarvan de grote meerderheid auditief beperkt is - staan integratie, respect, ethiek en menselijkheid centraal. En dat geldt niet alleen voor de interne organisatie, maar ook voor de producten die hun weg vinden naar bouwprojecten in België en Nederland.

In het Atelier de l’Avenir worden grofweg twee soorten oplossingen voor de bouwmarkt geproduceerd. Het meest bekend zijn de houtskeletbouwelementen die al veertien jaar worden toegepast in menig bouwproject. Minder bekend is Cimede, een duurzaam, ecologisch, evolutief en circulair bouwsysteem dat als compleet pakket wordt geleverd.

Houtskeletbouw

De productieruimte van Atelier de l’Avenir is 6.000 m2 groot en heeft een capaciteit van 40.000 – 80.000m2 per jaar. Het bedrijf maakt vrijwel dagelijks de volgende geprefabriceerde houtskeletbouwelementen:

  • Vloer-, dak- en gevelelementen,
  • Geïsoleerde houtbouwpanelen
  • Modulaire houtbouwsystemen
  • Thermische panelen
  • Akoestische panelen

“Elk element dat onze fabriek verlaat, voldoet volledig aan de eisen die de klant heeft gesteld”, aldus Sales Manager Pablo Eben. Dat Atelier de l’Avenir ook in staat is complete woningen te realiseren, maakt hem overduidelijk trots.

Cimede
“Met Cimede bouw je ruim binnen een week een volledige woning. Met dit geprefabriceerde bouwconcept kunnen partijen tot vijf lagen hoog bouwen en elk project  is op ieder gewenst moment uit te bouwen of in te krimpen. Denk aan situaties waarin gezinsuitbreiding plaatsvindt, wanneer je kantoorruimte nodig hebt of wanneer opa en oma in huis komen en de woning moet worden getransformeerd tot een kangoeroewoning. De structuur van een Cimede-woning bestaat uit gedimensioneerde kolommen met een liggersysteem. Aan deze basis kunnen gevels, vloeren en het dak worden gehangen. Vanzelfsprekend bevat de woning ook een geprefabriceerde, centrale technische schacht - dit element is met de trap verweven - waarin leidingen en installaties kunnen worden verwerkt.”

Pablo vergelijkt de woning met het concept van Lego, zonder kwalitatief in te boeten. De overeenkomsten zijn inderdaad helder. Om te beginnen kun je met Cimede zeer snel bouwen: “In tegenstelling tot traditionele bouw, waar voor de realisatie van honderd woningen een jaar moet worden uitgetrokken, realiseer je met Cimede hetzelfde aantal optimaal duurzame woningen in minder dan de helft van de tijd. Dat betekent dus ook dat je een half jaar eerder kunt rekenen op het beoogde rendement.” Daarnaast is Cimede circulair. Het modulaire concept is eenvoudig te demonteren en elders opnieuw op te bouwen. En uitbreiden of anders indelen, is relatief snel gerealiseerd. “Vandaag kan een woning dienen om een gezin te huisvesten, morgen kun je er een kantoor bij maken”. Ook hier heeft de ontwerper alle vrijheid. In omvang en opbouw, maar ook wat betreft de gevelafwerking, de technieken en de binnenafwerking, alles staat in het teken van architecturale vrijheid. De voorkeur gaat uiteraard wel uit naar afwerkingen die het circulaire karakter van de woning niet ondermijnen.

Samenwerken? Graag!
Cimede krijgt langzaam maar zeker ook in Nederland voet aan de grond. In het verleden heeft het bedrijf al wedstrijdaanbestedingen binnengehaald. Dat de Belgische onderneming bij deze aanbesteding de voorkeur kreeg boven gerenommeerde bedrijven zegt iets over de kwaliteit van de woning. “De woningen moesten circulair, duurzaam en evolutief zijn. Eigenlijk was en blijft dit voor ons een perfecte match. We krijgen dan ook veel positieve reacties.”

“Woningcorporaties schrijven steeds vaker aanbestedingen uit voor duurzame en circulaire woningen. Het gaat soms om grote aantallen. Daar doen we uiteraard graag aan mee. Bij voorkeur in samenwerking met een Nederlandse partij, want zonder de juiste partners zal de uitrol van Cimede in Nederland trager dan gewenst verlopen.”

(Ziet u mogelijkheden voor een samenwerking met Atelier de l’Avenir? Neem contact op met Pablo Eben via pablo.eben@atelier-de-lavenir.be.)

Atelier de l’Avenir is tevens aanwezig op vakbeurs PREFAB, van 11 tot en met 13 oktober 2022, op stand 1.F013.

Ga terug