Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

“Zet geen nieuwe woningfabriek neer, die hebben we al genoeg.”

Expert aan het woord: Leontien de Waal (ABN AMRO)


In de afgelopen jaren zijn flink wat huizenfabrieken uit de grond gestampt. Deze slimme fabrieken zijn soms volledig gerobotiseerd en in staat om duizenden kant-en-klare, duurzame en betaalbare woningen of delen daarvan van de band te laten rollen. Aan de andere kant van het spectrum heerst een imposante woningopgave. Waarom loopt het dan nog geen storm? “Alles wat je in de media hoort en leest, is van invloed,” vertelt Leontien de Waal. “Het vergunningenverhaal, de renteverhogingen, de Wet betaalbare huur, ze spelen allemaal een rol in de stilstand.”

Stilstand door tegenslagen

“Verschillende partijen hebben in de afgelopen jaren gekozen voor een fabriek met robots, juist om die woningopgave te volbrengen. Helaas kampen veel van deze partijen regelmatig met stilstand. De opdrachten blijven als gevolg van het moeizaam afgeven van vergunningen, de renteverhogingen en wetgeving die beleggers -die het gezien de renteverhogingen toch al moeilijk hebben- afschrikt behoorlijk achter. De prefabfabriek blijkt dus behoorlijk kwetsbaar te zijn. Dat geldt minder voor partijen die robots voor een deel van het proces inzetten. Denk aan timmerfabrieken of metselbedrijven die de arbeidstekorten met de inzet van robots afvangen.”

Regie is goed, mits de effecten in kaart worden gebracht

“Voor een verdere robotisering binnen de bouwsector hebben we een betrouwbare overheid nodig. Er wordt vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken getracht meer regie te nemen. Deze regie gaat helaas ook gepaard met wijzigingen in wetgeving die een afschrikwekkende werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Wet betaalbare huur die juist het investeringsvermogen van beleggers heeft getemperd terwijl we die beleggers keihard nodig hebben. Aan de koperskant lijkt het vertrouwen gelukkig herstellende. In veel sectoren zijn de cao-lonen omhoog gegaan en de rally in de energieprijzen lijkt voorlopig achter de rug, dus de consument heeft iets meer te besteden. Dat kan helpen bij de beslissing tot het kopen van een nieuwe woning. Dan rest ons een betrouwbare overheid die de effecten van haar beslissingen in kaart brengt en hierop acteert.”

Wat kan de prefabmarkt zelf doen?

“Verbreed jouw horizon. Houd klantwensen scherp en ga voor partnerships. Langetermijnafspraken aan zowel in- als verkoopzijde zorgen voor meer grip voor alle partijen. Bestudeer ook jouw klantenportefeuille. Ben je afhankelijk van commerciële partijen of zie je ook kansen voor samenwerkingen met woningcorporaties die doorgaans een stabiele factor zijn? Leer daarnaast ook vooral van het verleden. Veel partijen uit de prefabwereld hebben een bijdrage geleverd aan de woondeals en poules met flexwoningen. Ondertussen staan een heleboel van deze modulaire woningen in de opslag, omdat gemeenten er niet direct een passende locatie voor hebben. Bovendien zijn veel van deze conceptwoningen conform een tijdelijk bouwbesluit gemaakt. Wellicht is het handiger dat jouw flexwoningen voldoen aan het permanente bouwbesluit, zodat ze langer mee kunnen en in de tijd door meerdere doelgroepen kunnen worden gebruikt.”

“Mijn hartenkreet? Zet geen nieuwe woningfabriek neer, die hebben we al genoeg. De bouwsector is er al klaar voor om snel nieuwe woningen te realiseren, alleen de omstandigheden zijn nog niet ideaal. Kies wel voor automatisering en digitalisering en in het verlengde daarvan voor robotisering van
-delen- van processen die zich daarvoor lenen en waar arbeidstekorten gelden. Denk weer aan de metselbot of een automatische boorrobot voor repetitieve handelingen.”

Ga terug